• Dia complet de feina a Cinctorres.

    Publicación: 21-03-2024
    Imagen noticia El passat dissabte vam tindre sessió doble d’observació pública a Cintorres, solar i nocturna. Aquesta observació s’enmarcava en una jornada important en la que es va celebrar una reunió amb l’ajuntament de la localitat.

    A la reunió van estar pressents l’alcaldessa, Mireia Mestre i la regidora de cultura Ana Albalat, tres representants de la junta de la SAC i el soci Rafa Ruíz com a representant dels aficionats de la comarca. La reunió tenia com a objectiu presentar el projecte de col·laboració entre la localitat i la SAC, en vistes a tindre un lloc fixe d’observació, i les primeres impressions van ser molt bones per ambdues parts.

    Després de recuperar forces, procedirem a plantar telescopis. Si be el lloc triat inicialment era el camp de futbol, situat més fora del poble, vam decidir quedar-nos al poliesportiu, més cèntric i per tant més còmode per al públic, i més tenint present que les previsions per a la nit no eren bones.

    La observació solar va transcórrer amb normalitat, tenint instal·lats 4 telescopis amb filtre (El nostre soci més jove, Carlos Rebollar, es va estrenar com a monitor en una pública) i i el Lunt per la línia d’hidrogen. Si be algun nuvolet va anar fent acte de presència, el públic va poder observar les taques solars i varies protuberàncies. Com sol ser habitual, els més menuts eren els que més interès posaven.

    Donat el el temps empitjorava, no ens vam esperar a que enfosquira i la Lluna va ser apuntada encara en ple dia, per si de cas, i tal com anava entrant la nit es van anar posant diferents objectes per a aprofitar les hores despejades, al temps que s'instal·laben més telescopis. Als típics M42 o Júpiter, entre altres, es va sumar el cometa del moment, el 12P Pons-Brooks que vam poder vore amb prismàtics i amb telescopi.

    Una important afluència de gent, unes 200 persones, a pesar de ser un cap de setmana dels que no sol haver massa gent al poble, entre la que vam deixar diversos contactes de persones (i algunes personetes molt joves) interessades. Alguns es van desplaçar des de localitats properes, com ara Morella.

    Remarcar el «debut» en públiques de Carles, Manel, Paula i José María, que van posar els seus telescopis personals a la feina divulgativa i es van afegir als habituals.

    https://comarquesnord.cat/gent-i-vida/2024/03/21/observacio-astronomica-del-cel-dels-ports/